15 Kasım 2019 Cuma

Zembla 000 / Zembla'nın Doğuşu


Özellikle 80’li yılların o belirsiz günlerinde çocukluğunu ve ilk gençliğini yaşayanlar için en önemli karakterlerden ve hatta bazılarının rol modeli olacak kadar ileriye giden karakterlerden biridir Zembla.

Güçlü, kuvvetli olmasının yanında karizmatik duruşu, uzun saçları ve hep iyi olan yönleriyle pek çok kişinin hayatında önemli bir yere sahiptir. Ekürileri Rasmus ve Ye-ye ile maceradan maceraya sürüklenirken okuyucuda da keyif alma hazzını sonuna kadar hissettirir.

Teknolojinin, doğal olarak çizgi romanın, senaryoların, hikayelerin hızla değiştiği ve geliştiği günümüzde pek fazla yeri olamayacak kahramanlardan biri olarak kabul etsek de Zembla, bir dönemin acılarını, umarsızlığını, boşluğunu kısa sürelerle de olsa kaldırabilmeyi başardığı için saygımızı kazanmıştır.

1963 yılında Marcel Navarro tarafından yaratılan Zembla karakteri, Tarzan ve türevlerini esas alarak oluşturulmuş. Kendisinden 10 yıl kadar önceki benzer karakter Akim ile benzerlikleri oldukça fazladır ki bahsettiğimiz Akim’in çizeri Augusto Pedrazza tarafından grafik olarak tasarlanması bu durumun ortaya çıkmasında etikilidir.

Dönemsel ortaya çıkan kahraman eksikliğini tamamlamak adına fikir olarak üretilen Zembla, yayınlamaya başladığı dönemde önemli bir karakter olabilmeyi de başarmış. 

Başlangıç hikayesine gelirsek… Fransız centilmeni Paul Marais, bazı işlerinin ters gitmesi üzerine Karundia ormanlarında kaçak hayatı yaşamaya başlar. Tesadüflerden örülü olan hayat da onu Kral Naghar’ın kabilesi tarafından kaçırılan Prenses Ula’nın karşısına çıkarır. İki genç aşık olurlar ve Naghar’ın elinden kaçarlar. Zaman içerisinde küçük bir erkek çocukları olur. Bir süre sonra da Ula’yı takıntı haline getirmiş olan Thudor tarafından yakalanıp öldürülürler. Thudor tam çiftin çocukları olan küçük Zembla’yı öldüreceği sırada dişi bir aslan tarafından parçalanır. Ve Zembla efsanesinin en garip, en tuhaf ve kulağa en saçma gelen kısmı burada ortaya çıkar. Zembla, aslanlar tarafından büyütülür!

Olur bu kadar da gerçek dışılık… Ayrıca maymunlar tarafından büyütülen Tarzan’a inanıyorsunuz da aslanlar ile büyümeyi Zembla’ya çok mu görüyorsunuz?

Neyse… Zembla büyür ve kendi kriterleri, prensipleri dahilinde pek çok maceranın içerisinde arkadaşları Rasmus ve Ye-ye ile birlikte yol alır. 

Süper kahramanların çok fazla revaçta ve hatta ortalıkta olmadığı dönemlerde en sevdiğimiz kahramanlardan olan Zembla, bazıları yeniden taranmış, bazıları yeniden düzenlenmiş ve bilgisayar ekranında rahat okunur hale getirilmiş versiyonuyla Dark Rabbit Comics'te...

Orijinal yayın sıralaması esas alınarak düzenlenen Zembla'nın maceralarında YeYe ve Rasmus ile birlikte keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder