18 Kasım 2019 Pazartesi

Zembla 001 / Hepsine Karşı Tek


İlk yayını Special Kiwi dergisinin 15 numaralı Haziran 1963 tarihli sayısında olan Zembla, bir sonraki ay olan Temmuz’da kendi adıyla yayınlamaya başladı. Döneminin önemli dergilerinden olan Kiwi’de yayınlanmasının büyük sebebi tabi ki bir ay sonra çıkacak olan yeni çizgi romanın tanıtımı niteliğinde olmasıydı. Kısa sürede başarıyı yakalayan aylık Zembla yayını 1 yıl sonra Special - Zembla adında yeni bir derginin daha ortaya çıkmasını sağladı.

1963 – 1973 yılları arasındaki 199 sayılık Zembla aylık yayınında her ay yeni bir macera yayınlandı. 1973 yılından sonra ise anlayış biraz değişti ki diğer taraftan da hikaye üretimi konusunda bazı ciddi sıkıntılar ortaya çıkmıştı. 200’üncü sayı ile birlikte Zembla bazen yeni maceralar bazense eski maceraların yeniden basımlarıyla 1979 yılına kadar devam etti. 1979 yılında yayınlanan 297. Sayıdaki orijinal macera Zembla’nın son macerası oldu.

Diğer yandan, Special – Zembla son yıllara kadar yayınlanmaya devam etti ama o da sadece 1 – 68 sayılar arasındaki maceraları tekrar yayınladı.

Mandrake’den bozma ya da daha doğru tabiriyle Mandrake’nin çakması sayılabilecek dostu Rasmus, MP (military person) kaskıyla ortalıkta dolaşırken boynunda çalar saat taşıyan Afrikalı velet Yeye, oldukça büyük ve kuvvetli aslan Bwana, bazen komik bazense hırçın halleriyle kanguru Petoluet ve canavara benzeyen görünümüyle korkutucu vahşi kedi Satanas ile yıllar boyu maceradan maceraya koşan Zembla’nın günümüzde kendine yer edinememesi pek çok yanıyla gerçekten de üzücü bir durum.

Gönül ister ki yetenekli ve işinde iyi olan çizgi roman üreticileri geçmişe bir saygı duruşu niteliğinde, ne bileyim mesela 12 sayılık bir maceralar bütünüyle Zembla’yı hayata döndürseler hiç de fena olmaz. En azından özleyenlerin hasreti bir miktar hafifler, bilmeyenler de bir dönemi etkileyen kahramanlardan birinin ne olduğunu, neye benzediğini ve neler yaptığını öğrenme fırsatı elde eder. Bu bi hayalden öteye geçmez tabi ama insan o lafı etmeden de duramıyor işte… Keşke

60'lı yıllarda yayın hayatına başlayan Zembla'nın orijinal yayın listesi üzerindeki 2.sayısı Dark Rabbit Comics ile karşınızda. Yeniden tarandı, okuma kolaylığı sağlaması açısından daha sağlıklı bir görünüme kavuşturuldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder