1887 yılı, Malta doğumlu olan ve yüksek ihtimalle de soyadını doğum yeri dolayısıyla alan Corto Maltese, iflah olmaz bir maceracı, kendine has bir romantik ve yaşadığı hayata göre fazlasıyla entelektüel bir karakterdir.
İtalyan çizer Hugo Pratt’in çizim kalitesi ile tarih ve coğrafyayı tahrip etmesi sıkça eleştiri alsa da ortaya çıkan işin bir kurgu ürünü olduğu düşünülürse belki de olabileceklerin en iyisidir denilebilir. Diğer yandan; Milo Manara gibi gerçekten kaliteli çizimleri olan bir başka çizerin Pratt’i “bu alanın en büyüğü” olarak tanımlaması ve Umberto Eco gibi dünya çapında bir yazarın “Corto Maltese, Pratt’in biz insanlığa mirasıdır” lafı da bu savı destekler niteliktedir.
Tarihsel kişiliklerin (John Reed, Jack London, Josef Stalin ve Enver Paşa..) zaman zaman göründüğü ama bilinen tarih akışının dışında ya da arada kalan boşluklara sığdırılmış öykülerde yer almaları tahribin gerekçesi olarak gösterilmekle birlikte kurgusal bir iş içerisinde bu tip bir yaklaşımın başarı ile ortaya konması ayrıca takdire şayan bir durumdur.
12 kitap olarak yayınlanan maceralarında Corto pek çok farklı belaya bulaşırken, bir yandan da hayatı ve anlamını bize sorgulatır. Keyfi alınarak okunan maceraların tamamında Pratt’in izleri ve hayalgücü ön plandadır.
Ülkemizde ilk olarak 70’li yıllarda Milliyet Çocuk ve Doğan Kardeş derilerinde yayınlanmaya başlayan Corto Maltese, 1999 yılından itibaren Dost Yayınları tarafından kitap formatında basılmaya başlanmıştır. Orijinalinde olduğu gibi siyah – beyaz ve büyük boy olarak basılan seri sadece 10 sayı devam edebilmiş, 2012 yılında ise NTV Yayınları tarafından tekrar basımı yapılmıştır. Fakat NTV baskısının küçük boy olarak piyasaya sürülmesi ve orijinalinden farklı olarak bilgisayar ortamında renklendirilmiş halde olması yıllar boyu çizgi roman açlığı çeken Türk çizgi roman okuyucuları tarafından bile hoş karşılanmamıştır. Ki gerçekten renkli halde Corto Maltese çizgi romanı okumak sıkıcı ve gereksiz hissiyatı veriyor insana.
Bu nedenle Dark Rabbit Comics olarak Corto’nun siyah – beyaz halini tercih ettiğimizi belirtmeden geçmeyelim.
Sonuç olarak; Efsanevi İtalyan yazar ve çizer Hugo Pratt'in 1967 yılında yayınlanmaya başlayan kendisinden daha efsanevi çizgi romanı Corto Maltese, yeniden düzenlenmiş haliyle Dark Rabbit Comics'te. Keyfini çıkarın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder