18 Eylül 2020 Cuma

Diabolik 01 / Kanlı Elmas

 


İtalya'nın en çok satan çizgi romanı olma özelliğini taşıyan Diabolik, zamanında Günaydın Gazetesi promosyonu olarak dağıtılan serisi ile Dark Rabbit Comics listesinde yerini alıyor. İlk kez 1962 yılında Angela ve Luciana Giussani adlı 2 kız kardeş tarafından yaratılan karakter inanılmaz özelliklere sahip bir suç dehası. Bu ay İtalya'da (Eylül 2020) 883. sayısı yayınlanan bu dehanın özellikleri arasında birden fazla dil bilmesi, yakın dövüş teknikleri uzmanlığı, üst düzeyde bıçak kullanma yeteneği, suikastçilik, kimya bilgisi, fotografik hafıza bulunuyor ki bunlar sadece sayabileceklerimizin birkaçı.

1962 yılında Angela Giussani'nin arayışı ile başlayan Diabolik'in ilginç bir yaratım öyküsü var. Angela, Milano Cadorna Tren İstasyonu yakınlarında oturuyor o zamanlar. Evinin penceresinden ya da sokaktayken gördüğü gelip geçen ve trene binen / inen insanların hissettikleri eksikliği gözlemleyip doğru şekilde yorumlayan Angela "cep boy" yani cebe sığacak şekilde üretilmiş bir çizgi roman yayınlamak istiyor. Çünkü aynı istasyondan kendisi de trene bindiğinde insanların sürekli olarak bir şeyler okuma ihtiyacı hissettiğini ve ellerinden kitapları düşürmediklerini görüyor. Günümüzde Diabolik Formatı olarak bilinen cep boy (12x17cm) çizgi roman fikrini geliştirmeye çalışırken, bir gün trende unutulmuş bir Fantomas romanını eline alıyor ve o noktadan itibaren de Diabolik fikrini geliştiriyor. İlk sayının yayınlanmasının hemen ardından da şimdilerde Fumetti Neri olarak adlandırılan çizgi roman alt dalını ortaya çıkarmış oluyor. Özetle, Diabolik hem İtalya hem Avrupa hem de Dünya çizgi roman tarihi açısından oldukça önemli bir karakter ve yayın. Okurken, hakkını vererek okuyun yani. :)

Unutmadan belirtelim... Diabolik zaman içerisinde pek çok farklı çizgi roman serisi olarak yayınlandığı gibi 1968 yılında Danger: Diabolik adıyla yayınlanmış bir filmi ve 1 Ocak 2000 ile 1 Ocak 2001 arasında 40 bölüm olarak yayınlanmış bir animasyon dizisine de sahiptir ki bu dizi ülkemizde de sırasıyla Fox Kids, Jetix, Cine 5, D Çocuk ve Maxi TV'de yayınlanmıştır. 2012 yılında sevindirici bir haber olarak aldığımız Sky Italy ve Sky France TV kanallarının ortak projesi olarak duyurulan ama hiçbir bir zaman yayınlanmayan bir Live-Action dizisi projesi olduğunu da belirtelim. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder