29 Eylül 2020 Salı

Zembla 003 / Gölün Şeytanı


Hız kesmeden Zembla ile devam edelim istedik. Çizgi romanın ilk sayfalarından da anlayabileceğiniz üzere ülkemizde ilk kez 26 / 01 / 1971 tarihinde yayınlanan macera klasik bir Zembla hikayesi; çözülmesi gereken bir sorun, iki kez düşünmeden soruna atlayan Zembla, başa gelen olmadık işler ve sonuç. Bakmayın, öyle kısaca özetledik ama eğlenerek okuyacağınıza da adımız gibi eminiz.

Gölün Şeytanı

Hikaye, kahramanımızın başının üstünden geçerek, yanındaki ağaca saplanan bir ok ile başlıyor. Karundia ormanının ücra köşelerinden birinde yaşayan Vagamba kabilesine ait olan okta da bi mesaj tabi ki: Tuzlu gölün şeytanı yeniden vurdu…

Ormanın kralına gönderilen bu mesajın ardından Zembla ikinci kez düşünmeye gerek duymadan Vagambaların yanına doğru koşmaya başlar. Bu noktada Vagambaların kültürüne göre kendilerini beyaz adama göstermeleri yasak! Zaten bu nedenle gelip adam gibi “bu iş böyleyken böyle, yardımın lazım” demek yerine adamın kafasını sıyıran ok atmayı tercih ediyorlar.

Unutmadan belirtelim tabi, Zembla Vagambalara göre “beyaz adam” sınıfına girmiyor çünkü o Ormanın Kralı! Ve daha birkaç sayfa ilerlemenin ardından kahramanımız, gölün şeytanının kurban almasına ilk elden tanıklık ediyor. Hikaye de bu noktada başlamış oluyor.

Elimizdeki tüm Gölün Şeytanı kopyaları ve taramalarının kalitesindeki ciddi orandaki düşüklüğü mümkün olduğunca gidermeye çalıştık. Hikayesi güzel ama yayın kısmı sorunlu bu sayı için okuyuculara özrü, kendimize bir borç biliriz. Bu seferlik idare edin, diğer sayılarda aynı sorunun olmayacağına dair sözümüzü şimdiden veriyoruz. Zira, bu durumu yaşamamak adına tüm sayıları tek tek kontrol ettik, herhangi bir sorun yok. 

Bu sayıyı da yayınlamamayı tercih etmek yerine, ki o durumda zaten macera sıralamasını ciddi şekilde bozmuş olacaktık, bu şekilde yayınlamayı tercih ettik. Eğer arada daha iyi bir kopya elimize geçerse hemen yenileyeceğimize de emin olabilirsiniz.

Bu arada özellikle belirtelim, Gölün Şeytanı macerasının sadece başlangıç kısmındaki bazı sayfalarda kalite düşüklüğü var. Diğer sayfalar için herhangi bir sorun bulunmuyor. Ayrıca az önce de belirttiğimiz gibi 1971 yılında yayınlanmış ve üzerinden 49 yıl geçmiş bir çizgi romandan bahsediyoruz, durum çok normal bizce…

Çok uzattık, biliyoruz… İyi okumalar..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder