23 Temmuz 2020 Perşembe

Zorro - Alfa Yayınları 01 - Bir Kaç Dolar İçin


1919 yılında Pulp dergisi için Johnston McCulley tarafından yaratılan Zorro pek çok farklı çizgi roman serisine sahiptir. Bugün 101 yaşında olan kahramanın çizgi romanları dışında filmleri, dizileri, grafik romanları ve hatta bilgisayar oyunları da bulunuyor.

Hikayenin temeline gelirsek; Avrupa'da eğitim görüp Amerika'ya dönen Don Diego De La Vega, daha dönüşünün ilk gününde bir idama tanıklık eder. İdamın ve mahkemenin kuşkulu olması üzerine yaptığı küçük soruşturmanın ardından bölgede benzeri pek çok olay yaşandığını öğrenir ve bunun üzerine olaya müdahale etme ihtiyacı hisseder. Babasının, bölgenin en büyük topraklarına sahip Alejandro De La Vega olması doğal olarak Diego’nun apaçık ortada olmamasını gerektirmektedir. Diego buna bir çözüm bulur ve maskeli, gizli kimliğe sahip Zorro’yu yaratır.

Diego beceriksiz ve önemsiz bir kişilik olarak ortalıkta dolanırken, ihtiyaç duyulduğu anda ortaya çıkan Zorro en zor durumların üstesinden gelip, haklı ama ezilen kesimin kurtulması konusunda büyük çabalar sarf eder. Genel olarak bu çabasında son derece başarılı olsa da bazı konularda ya da durumlarda kaybetmesi kaçınılmaz olur.

İspanyolca’da Tilki anlamına gelen Zorro, 1769 – 1821 yılları arasına tarihlenen İspanyol Kaliforniyası döneminde yaşar. Gerçekten de tarihin bu kısmında bölgede yerli halkın ciddi problem yaşadığı bilinmektedir. Özellikle İspanyol yöneticiler ve kolluk kuvvetlerinden kaynaklı bir şiddet, haksızlık ve çokça idam görülmüştür bu dönemde. Zorro’nun yaratıcısı McCulley, bu konuya özel önem veren biri olarak Zorro’yu bu döneme tarihlendirerek hem başarılı bir iş çıkarmış hem de tarihin bir döneminde yaşanılanları anlatarak duyarlılık yaratmayı başarabilmiştir.

Bu arada Zorro’nun başlangıçta çizgi roman olarak yaratılmadığını belirtmeden geçmeyelim. O dönemlerde başlayıp 80’li yıllara kadar oldukça popüler olan Pulp yani ucuz cep romanı olarak hazırlanan Zorro’nun  başarı kazanmasının en büyük ve belki de tek sebebi, ertesi yıl başrolünde Douglas Fairbanks, Jr.’ın oynadığı The Mark of Zorro filmidir diyebiliriz. Hala bu tarzın en iyi örneklerinden biri kabul edilen filmi izlemediyseniz, dönemi referans alarak izlemenizi tavsiye ederiz.

Ülkemizde Alfa Yayınları tarafından basılmış olan seri 1.sayısından itibaren, yeniden düzenlenmiş haliyle Dark Rabbit Comics'te... İyi okumalar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder