2 Ekim 2020 Cuma

Kaptan Venüs 01 / Uzayda Kaybolan Kadın

Eh.. Zembla, Zorro, Corto Maltese ve Diabolik’ten sonra bizden de bir şeylerin burada olması fikrinden yola çıkarak size Kaptan Venüs’ü armağan ediyoruz. Eldeki kopyaları mümkün olduğunca düzenlemeye çalıştık. İyi bir okuma sağlayacak kadar kaliteli durumdalar. Keyfini çıkaracağınıza eminiz.

Uzayda Kaybolan Kadın

Az önce armağan ettik ama Kaptan Venüs’ü bize, hepimize asıl armağan eden sevgili ve rahmetli Ali Recan abimizdir. 1978 yılında yayınlanmaya başlayan Venüs’ün maceraları çok uzun ömürlü olmamakla birlikte hem döneminde hem de şimdi ilgimizi çekmeyi hak eden bir iş olarak ortadadır.

Ali Recan’ın Türk çizgi romanına yeni karakterler kazandırma çabası üzerine şekillenen Kaptan Venüs, bu topraklardaki çizgi roman tarihinin en etkili kadın, bilim kurgu karakterlerinden biridir. Maceradan maceraya sürüklenirken, okurun ilgisini daha çok çekmek adına cinselliği ön planda ve sıklıkla erotik bir görünümde sayfalarda dolaşmaktadır.

Erotik dedik diye (varsa özellikle kadın çizgi roman okurlarımız) bundan irite olmasınlar! Bunun mecburiyetten yapılan bir yaklaşım olduğu ortada. İlgi çekmek istiyorsanız gerekli olanı yaparsınız gibi bir durum. Adamın derdi çizgi romana yeni ve bizden karakterler kazandırmak ve bunu kalıcı hale getirebilmek. Etik açıdan tartışılabilir bir durum olsa da estetik açıdan Kaptan Venüs tartışılmaz bir güzelliğie sahip. Hem fiziksel hem de hikayesel… (hikayesel diye bir kelime var mı bilmiyoruz, az önce uydurmuş olabiliriz!)

Kaptan Venüs’ün çizimleri ya da çizim fikirleri genel olarak başta Conan olmak üzere 70’li yıllarda yayınlanan Valerian, Ateştopu gibi çizgi romanlardan ya da çizgi bantlardan tırtıklanmış. Hatta bire bir aynı diyeceğiniz kareler bile görmek mümkün. Ama bu Ali Recan’ın hikaye anlatıcılığını ya da hikaye kurgulama yeteneğini aşağı çekmeyen bir durum. Aksine hikayenin kalitesi, çizimlerdeki arak ya da tırtıkları önemsizleştiriyor ve okunması keyif veren görüntülü metinlere dönüşüyor.

Alfa Yayınları’nın kurucusu ve Türk çizgi roman tarihinin en etkili isimlerinden olan Ali Recan abimize içimizden kopan, gelen, fışkıran tüm sevgi ve saygı cümleleriyle teşekkürü, ona hak ettiği saygıyı göstermeyi borç olarak hanemize her daim kaydediyoruz. Okur olarak siz de elinizden geleni ardınıza koymayın ve Kaptan Venüs, Yüzbaşı Volkan gibi Ali Recan klasiklerini her okuduğunuzda içinizdeki gurur ve teşekkürü dillendirin.

Boş durmayın, okuyun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder