11 Ekim 2020 Pazar

Zorro - Alfa Yayınları 06 / Siuların Sonu

Western tarzı çizgi romanların medar-ı iftiharlarından Zorro’nun 6. Sayısı karşınızda. Alfa Yayınları’ndan çıkan 9 sayılık listenin de neredeyse sonuna yaklaşıyoruz. Ama endişelenmeyin! Hem Türkçe basımı daha önce 1959 yılında yapılmış 12 sayılık bir seri, hem 1963 yılında yayınlanmış 7 sayılık bir seri, hem 3 sayılık bir Zorro ve Lady Rawhide serisi ve hem de yeni çevirileri sırada bekliyor. Yani daha çok uzun süre Zorro ile birlikteyiz. Zevk alacağınızı, eğleneceğinizi umuyoruz.

Siuların Sonu

Adından da anlaşılacağı gibi tarihsel bir soruna parmak basan Siuların Sonu adlı macera kısa bir kurtarma sahnesiyle başlıyor. Bir Amerikan yerlisi tarafından kurtarılan beyaz adam hep olduğu gibi “kalleşlik” eder ve olaylar gelişmeye başlar.

Maskeli kahramanımız Zorro’nun da hikayeye dahil olmasıyla birlikte çizim tarzı zayıf olsa da kayda değer bir hikaye ve anlatım ortaya çıkar. Bizim bu seride belki de en çok sevdiğimiz sayı bu oldu. Daha naif ve gerçekçi bir yapıda olması bizi etkilemiş olmalı. Aynı etkiyi sizin üzerinizde de yaratacağına oldukça eminiz.

Her Zorro macerasında olduğu gibi kötü adamların yanında kahramanımızın kurduğu dostluklar da burada mevcut. Kahramanlığı kahramanlık olarak değil de mecburiyetten, şartlardan dolayı yapmak zorunda kalan kahramanımızın kişisel özellikleri yanında ilkelerine de sıklıkla rastlıyoruz satır aralarında.

Bu serinin bitiyor olması bizi bir yanıyla üzüyor. Zira çizimleri ve hikaye anlatımı oldukça iyi bir seri. Tabi bunu günümüz çizgi romancılığı, çizimleri ve anlatılarıyla karşılaştırmadan, yapıldığı ve yayınlandığı dönem içerisinde düşünmek gerekiyor. Aksaklıkları, eksiklikleri karşılaştırma yapıldığında hemen ortaya çıkabilir ama gelişme aşamasında olan bir yazın, anlatım biçiminden bahsediyoruz burada. Hatta, 1. Ve 2. Dünya savaşlarının hemen öncesi ile başlayıp hemen sonrasına tarihlenen pek çok çizgi romanda bulacağınız farklılıkları, yanlışlıkları ve eksiklikleri görmezden gelmeyi ve okumayı öneriyoruz.

Tarihsel gelişimi güçlükler altında gerçekleşen bu türün ve bu örneklerin bir bakıma ayakta alkışlanması gerekiyor aslında. Zor zamanlarda, hayal güçlerini kaybetmeyen bütün yazar ve çizerleri ve onlara güvenen yayıncıları sessizce ve duyguyla alkışlıyoruz.

Boş durmayın, okuyun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder